På grund af coronapandemien, er Danmark et af de mange lande, som er blevet “lukket ned.” Myndighederne og regeringen har bedt os om at blive indendøre for at mindske smittespredningen. Dermed begrænses vores kontakt til andre mennesker er blevet mindre. Dette er sket, så sundhedsmyndighederne kan følge med smittespredningen. Samtidig er alle kulturelle tilbud, restauranter, caféer, klubber, skoler, universiteter og mange arbejdspladser lukket – indtil videre. Vores behov er dog stadig de samme, så hvordan kan vi bruge tiden, til at foretage os noget fornuftigt?
I filmens verden er der mange muligheder for at forstå den ekstraordinære situation i dagens Danmark. Flere medier har allerede publiceret lister med epidemifilm. Det er dog ikke den type af film, som jeg vil fortælle om. Epidemien/pandemien ved vi godt, allerede er begyndt. Så i stedet kan vi kigge på samfundet og verden gennem fantasy- og eventyrfilmene. Du har sikkert allerede set en eller flere film, og filmene forbinder du måske med håb, tryghed og at vokse op.
Rejsen væk
- Fantasygenren kan give os mulighed for, at slippe væk fra hjemmets fire vægge. Vi kan besøge de fantastiske verdener. Disse fantastiske verdener har en større historie at fortælle, om de væsener som befolker den, og den måde som os dødelige mennesker tilgår den. I Narnia søges 4 brave prinser og prinsesser i en kold verden. I Narnia går tiden hurtigere end i vores egen – og selvom Lucy er væk i flere timer eller år, er det kun et par minutter i vores verden. Det kræver Thannas Talisman for at komme til Thannanaya, der har til formål at guide døende på rette vej. I krigshærgede Middle-Earth er det skoven og naturen som kræves for at kunne skabe våben til Saurons hær. Altså er det ødelæggelsen af naturen, så er nødvendigt for at kunne producerer de mange våben og monstre (Orker, uruk-hai). Alle de fantastiske verdener har elementer fra vores egen – samt mange elementer, som er fiktive. Disse verdener har magiske væsener og magiske objekter. Alt magien for disse verdener, betyder at vi kan blive inspireret at verdenen og drømme os et andet sted hen.
Familien
- Fantasyfilm og serier kan også samle vores familie. Hver eneste december ser vi julekalender med vores familie. Fatasygenren har noget for alle, – men særligt julekalenderen kan samle familien. Karakterne i julekalendrene, er ofte unge mennesker, på en mission. De mangler noget dannelse, for at kunne blive voksne. Det får de gennem denne mission. Vi skal lære at kende vores egen kærlighed til et andet menneske, som Sara og Anna i “Den anden verden.” Vi skal accepterer at en god ven, forlader denne verden, som Theo i “Thannanaya”, og vi kan følge Arya’s hårde kamp for overlevelse i Westeros i “Game of Thrones.” Både du og jeg kender til disse historier, det er hverken den første eller sidste gang, de bliver fortalt. Det er derimod første gang i mange år, at Danmark ikke er, som vi kender det. Derfor er det godt at kunne se, hvordan andre har klaret en ligeså svær tid, som det er at blive voksen samt de erfaringer, vi får til senere i livet.
De udsatte
- Fantasygenren anerkender de udsatte borgere eller dem med “skæve” personligheder. Det at være anderledes er positivt i den fantastiske verden. Harry bliver set som den “mærkelige” i familien Dursley, selvom han besidder nogle meget særlige evner. Malte fra Pagten er også en dreng, som ikke har nogle venner og bliver mobbet i skolen, – men han er den første, som kan se nisserne. Samtlige guder fra Jul i Valhal har naturlige fejl eller handicaps, og det er netop derfor, de er guder. (Dette er mere tydeligt i de mytologiske tekster.) De “særlige” karaktérer i de fantastiske universer har ofte særlige evner eller talenter. Ligesom en ridder kæmper for beskytte de svage borgere i samfundet, skal vi også beskytte de borgere, der allerede er syge eller udsatte grundet coronavirus. Derfor er det vigtigt, at følger myndighedernes retningslinjer, så disse borgere ikke bliver syge.
Konflikten
- En klassisk konflikt i de fantastiske historier er kampen om “det gode” mod “det onde.” Men det er sjældent, at karaktérer eller klaner portrætteres som “det onde,” bare er onde. Det er et billede på problemer i vores samfund. I Arrival lærer Louise Banks at kommunikere med rumvæsenerne. Alle verdenens lande tror, de er på jorden for at begynde en krig, – men de ønsker kun fred. George Romero’s “Dead”-trilogi fortæller om de levende, som rejser sig, – altså kan man ikke “bare” dræbe én, (medmindre altså, du skyder den i hjernen). Ligesom i Arrival er grænserne til mange lande lukket – i et håb om at bekæmpe corona virussen. “Dead”- trilogien kan ses som en metafor for smittespredningen. Gennem de fantastiske verdener, kan få et perspektiv på situationen i Danmark. Vi kan se paraleller i de fiktive samfund til vores egen, og deraf få en ny forståelse af de problemer vi oplever hver dag.
Håbet
- Alle fantastiske historier er en fortælling om et håb. Et håb om et bedre liv, på, at “helten” sejrer “fjenden”, og på, at verden bliver et bedre sted for alle. Vi har et håb om, at Harry Potter dræber Voldemort, at Chihiro finder sin mor og far, at Tinka vinder Kongespillet. Alle disse karakterer har det tilfælles, at de oplevet modstand. De skal alle igennem svære prøvelser, for til sidst at nå deres mål. Præcis ligesom verdenen også kan føles nu. Du er nødt til at holde dig indendøre for at modarbejde smittespredning. Ingen ved, hvornår skole, arbejde, uddannelser og kulturinstitioner vil genåbne. Men håbet om en verden uden disse begrænsninger, kan du stadig have. Der er ingen som ved, hvor lang tid der går, men alle institutioner og erhverv vil komme i gang igen – på et tidspunkt. Derfor kan fantasyfilm og tv-serier give os et håb om, at fremtiden vil blive bedre, – også selvom det kan være svært at se slutningen på coronapandemien.
Ingen ved, hvornår Danmark er i gang igen. Der kan gå en uge, der kan gå en måned eller længere tid. Uanset hvor lang til der går, har vi nu mere tid sammen med familien, som vi kan bruge på nogle andre oplevelser, end dem vi måske plejer. Så se en fantasyfilm eller serie, både for at slappe af, men også for at få et nyt perspektiv på den ekstraordinære situation i Danmark. Du har måske ikke en film eller serie, som du lige har lyst til at se. For at hjælpe dig på vej, har jeg lavet en liste, med film og serie, som kunne være gode at se. Den har jeg kaldt “En rejse til fantastiske verdener.” og kan findes her:
En rejse til fantastiske verdener
Gilbert
Magical Movies
Denne artikel er skrevet under den verdensomspændende Corona-Pandemi i 2020 (Covid-19). Danmark blev lukket ned d. 11. marts, og efterfølgende har der været gennemført mange nye midlertidige love og regler. Mere information om sygdommen kan findes her: https://politi.dk/corona
Skriv et svar