Producent: DR og Motor.
Idé og Manuskript: Christian Torpe og Marie Østerbye.
Præmiere: 6. Oktober, 2019
Ny episode kan streames på DR TV hver fredag. TV præmiere på ny episode: Søndag kl. 20.
Fred til Lands er DR’s nye dramaserie. Den følger tidligere dramaserier som “Arvingerne” (2014) og “Herrens Veje” (2017) – men “Fred til Lands” er helt nyt dansk TV. “Fred til Lands” er mere kantet og rå. Karakterernes handlinger har mere drastiske konsekvenser, noget som ikke er set siden Lars von Triers “Riget”, der blev sendt på samme kanal i 1994.
Karakterene i “Fred til Lands”
I seriens første scene, fejrer Aksel (Viktor Medom) studenter-fest. Da han senere på aften/natten er på vej hjem, bliver han kørt ned og dræbt af en bilist på landevejen ved Ebberup. I Bilen sidder Mike (Morten Hee Andersen) og Kasper (Sylvester Byder). Mike er bilens fører. Halvandet år senere, kommer Kasper hjem fra psykiatrisk hospital. Han har været indlagt, fordi han overværede drabet på Aksel. Hans mor Anna (Marijana Jankovic) ønsker ikke, han kører rundt med Mike. Dette mener hans far John (Mads Rømer) også. John er overbevist om, at det ikke var et uheld, at Mike kørte Aksel ned. John er byens læge, og en de få, som har denne overbevisning.
Mike ved dog godt, at Kasper er kommet hjem. Derfor banker han på døren allerede samme aften, men bliver nægtet af John, at få lov til at køre en tur med Kasper. John er fortsat overbevist om, at Kasper ikke skal “Køre ture” med Mike.
John har skaffet en plads til Kasper på den hønsefarm han arbejder på. En dag kommer Mike forbi, og vil køre en tur med Kasper. Mike slår John ned, og får samtidig Kasper ind i sin bil. Efterfølgende kommer hans arbejdsgiver ud, Milad (Dar Salim), og får Mike til at forlade grunden. Dette resulterer i, at Mike alligevel får kørt en tur med Kasper – til byfesten i Ebberup.
Fred til Lands, viser os alle de mindre pæne sider af vores liv – og hvordan en person kan terrorisere et lille samfund. Mike er meget smart, da hans handlinger kan være svært for dig, at se, om han faktisk opfører sig “ulovligt.” Mike er grænsesøgende, og mener Ebberup vil være mere kedeligt, end hvis han ikke var der. Dette ses, da Tom (Jesper Riefenstahl) ønsker Mike skal forlade hans værtshus. Mike nægter, og mener, at så længe han opfører sig godt, har han lov til at være der. Derudover har Tom også allerede solgt han en øl. Tom tager derfor kontakt til politibetjenten Viktor (Mogens Rex), der også er på værtshuset. Men, da politiet opgave er at holde byen sikker, vælger Viktor ikke at smide ham ud. Dette er Tom utilfreds med, da han ikke mener Mike skal have lov at være på værtshuset.
Morten Korch Noir
“Fred til Lands” er en de mest dystre serier, sendt på Dansk tv. Allerede i begyndelsen af den 2. episode, aftaler John, Bibi (værthusejer, Lene Maria Christensen), Milad, og Peter (Claus Riis Østergaard), at tage hævn på Mike. De vil have det til at se ud, som det var ulykke, Mike muligvis gjorde det med Aksel, som var Peters søn. Der er bare lige et problem, ingen af disse har prøvet af dræbe et andet menneske, og Milad er ved seriens 2. episode, ikke overbevist om, at Mike er en reel trussel for Ebberup.
Bo Tao Michaëlis (Anmelder fra Filmmagasinet Ekko ) omtaler “Fred til Lands” som en Morten Korch Noir. Han definerer også genren, som
“Vrangen ud af folkekomediens folkloristiske lyksaligheder med genrens faste stab, sætstykker og skabeloner. Sat i mol og sorte skygger af mere eller mindre realistisk skildret vold og kriminalitet ”
Serien viser os alle de mindre pæne sider af menneskeligheden, uden noget håb og lykkelige slutninger. Ebberup er ikke et idyllisk landsby samfund – tværtimod.
Mørke Ebberup
Scenerne holdes i mørke, med en stor brug af low-key belysning. Lys og skygge fremhæver karaktérerne og deres handlinger, ligesom i en noir-film. Farverne er typiske gule, røde, orange eller blå, med nogle karakterer der tydelige associeres med en farve. Både Bibi og Mike er røde og Kasper blå. Farverne giver karakterer en større betydning i det store spil, der foregår på begge sider af Mike. Var det et uheld, eller var det ikke? “Fred til Lands” benytter sig også af flere lange indstillinger, og dette øger seriens suspense. Vi er tvunget til at observere volden og konsekvensen, uden at have nogen indflydelse på resultatet. Typisk er der også meget “luft” i billedet, så karakterne føles mindre en de er. Det er som om, at deres handlinger ikke har nogen indflydelse på, hvad Mike foretager sig.
Mike, den ensomme ulv
Mike, er seriens ensomme ulv. Uden rigtige venner, og som ønsker at hævne enhver person, som kommer på tværs af ham. Dette betyder, at gruppen af Peter, John, Milad og Bibi, skal tænke sig grundigt om, før de handler. De laver deres aftaler i de skjulte og fortæller intet af dette til deres nære. Disse forhold, får dog konsekvenser i senere episoder. Ligeledes, vil du senere komme til at overveje, om uheldet rent faktisk var det.
Mike er en ulmende ondskab i Ebberup. Han har ingen gode intentioner, kun provokationer af Ebberups borgere og konflikt eskalation. Hævnmotivet, den trøstesløse fremstilling, og betydningen af lys og skygge, er ikke set før på denne måde i dansk tv-drama. Derfor skal “Fred til Lands” ses. Serien har flere kvaliteter og en uforudsigelighed, der sidst blev set i Triers “Riget.” Jeg håber, at “Fred til Lands” kan være inspiration til få flere genrer repræsenteret på dansk tv. Samtidig skal DR fortsat eksperimenterer med deres drama serier søndag aften. Der er plads til, at flere genrer og temaer kan blive repræsenteret. Det er det håb, som “Fred til Lands” giver mig.
Gilbert
Magical Movies
Skriv et svar