Premiere: DR1, 1. juli 2019 Anmeldte sæsoner: 1 og 2 Medvirkende: Morten Kirckhoff, Jan Elhøj Rejserne går til: Albanien, Georgien, Kairo, Moldova, Ukraine, Japan, Transnistrien, Danmark (Gedser), Sydtyskland og Nordsverige Længde: ca. 30 min pr. episode. Producent: Impact TV
Corona-pandemien er fortsat i Danmark – og i resten af verden. Smittetallene stiger ligeledes, så vi må se langt efter at kunne rejse. Så hvordan kan dette problem løses? Tag på 0-stjerners-ferie med Morten Kirckhoff og Jan Elhøj. De er værterne i DRs dokumentar af samme navn. Begge besøger de ukendte lande på ukendte måder. De gør deres bedste for at forstå landets og byens kultur, samt historie for at kunne forstå det levede liv. De undersøger, om den bedste ferie kan fås gennem de “værste” oplevelser. Hvor i verdenen det foregår, er mindre vigtigt, – men typisk er det mindre kendte destinationer og rejseformer.
Nye Planer
I løbet af juli udkom den 2. sæson af “Nul Stjerner”, – eller måske er det kun halvdelen af den planlagte 2. sæson, som vi har set. Efter Jan og Morten havde besøgt hhv. Japan og Transnistrien, blev Europa, inklusiv Danmark lukket ned grundet corona-pandemien. Altså måtte de finde på nye rejser til de sidste 3 episoder i sæsonen. Denne ændring bliver formidlet i alle 3 episoder, grundet de meget særlige omstændigheder. Hvad der var planlagt, må vi vente med at se. I stedet kan vi glæde os over de impulsive rejser til Sydtyskland, Gedser og Nordsverige.
-Og heldigvis for det. Det er tydeligt, at disse ikke er blevet tilrettelagt lige så grundigt som tidligere episoder. Dels har produktionen skullet finde spændende lokationer under en pandemi, dels rejser der var mulige under Danmarks nedlukning. Det generer heldigvis hverken Jan eller Morten, der gør, som de plejer. Både Jan og Morten ser ud til at trives med det, og den impulsive planlægning har givet serien ny energi. Blandt andet overnatter de i Nordsverige i et hjemsøgt hus og på Gedsers eneste hotel. Interessen for den nære kultur er også bibeholdt. På hotellet i Gedser ser de en tom swimmingpool, og derfor stiller de det oplagte spørgsmål: Ønsker ejeren mere liv på hotellet? På det er svaret et klart “nej, det må jeg ærligt indrømme.”
Positiv kulturforståelse
Netop kulturforståelsen er meget vigtig for Jan og Morten. De giver altid en hånd med, som da de frivilligt hjælper med “skraldesortering” i Albanien. Mens de rejser, møder de mange spændende personligheder. For eksempel kokken Patron på hotellet i Albanien, der serverer ris til morgenmad. I Sydtyskland besøger de den største private samling af havenisser. Som traditionen byder, har de selvfølgelig endnu en havenisse med til samleren. Uanset hvem de møder, får de altid en spændende snak. De ønsker aldrig at forstyrre de lokales hverdag, kun at forstå, hvordan de lever deres liv og give dem minder for livet. Særligt på deres roadtrip i Japan giver de en intetanende bar- / krovært en lille sang på karaokeanlægget, – det vil hun kunne huske. De er så interesserede i kulturen, at de får god kontakt til en fotograf ved pyramiderne i Kairo, og bliver inviteret til et bryllup i hans familie – i en bydel fuld af skrald.
Men de bliver også hårdt afprøvet i deres kulturforståelse. De besøger Tokyo med det formål at forstå det lumre natteliv og den flydende grænse mellem kønnene i Japan.De besøger den største sexshop i verdenen, hører koncept af unge kvinder, som appellerer til mænd og snakker med unge kvinder på et typisk mødested. Til sidst må de konkludere, at de fortsat endnu ikke forstår denne kultur, – men de har moret sig hele tiden. De gjorde et fantastisk forsøg på at forstå denne gren af den japanske kultur.
Det ukendte Transnistrien
I 2. sæson besøger de også Transnistrien – en bystat i Moldova, som ikke er anerkendt af FN. Begyndelsen på rejsen er præget af problemer, da de skal fra Moldovas lufthavn til Transnistrien hovedstad, Tiraspol. Det lykkedes heldigvis for dem, og de får en god snak med deres taxachauffør om Moldovanernes holdninger til Transnistrien. Da de kommer over grænsen, er det de særlige “Sheriff”-butikker, militæret og sikkerheden, som de lægger mærke til på vejene. Da de ankommer til lander, ser de mystiske Sheriff butikker – som deres chauffør giver modstridende svar til. Det er muligvis mafia, muligvis forretning, ejet af den samme gamle “Sheriff.” Sikkerheden, militæret og godkendelsen til at besøge og optage i Transnistren samt de mystiske Sheriff-butikker, leder ens tanker i retning af Nordkorea.
“Nul Stjerner” forsøger at besvare spørgsmålet: “Hvorfor skal vi besøge de “dårligst” anmeldte hoteller, attraktioner og restauranter?” “Hvorfor skal vi besøge et land, som ikke er anerkendt af FN?” Da serien handler om kultur og kulturforståelse, er vi først nødt til at se på os selv. Vi danskere bor i det privilegerede skandinavien. Vi har et trygt velfærdssystem, har en god infrastruktur og er altid sikret en indkomst. Dette er en del af vores kulturelle rygsæk, og derfor må vi også forstå, at sådan er samfundene ikke i hele verdenen. Grundet konflikten med Moldova er sikkerhedsniveauet selvfølgeligt højere i Transnistrien, end vi er vant til.
Hvad kan vi lære
Netop på grund af sikkerheden er Jan og Morten usikre på, om de kan tage på roadtrip i Transnistrien. Det får de heldigvis lov til med et besøg i Bender (Transnistrien næststørste by) og en afslutning med “biterapi”. Biterapien foregår hos en lokal landmand i Transnistriens grænseland. På flere måder afsøger “Nul Stjerner” også grænselandet i den lokale kultur. De gør de gennem de mange excentriske personligheder, (der ellers ikke ville få tid i TV), de sære “attraktioner” og deres åbenhjertige snak med de lokale. “Nul Stjerner” handler ikke så meget om kulturforskelle, men om kulturforståelse.
På hvis præmisser er det, vi rejser? -Er det vores egne eller er de lokales? Som besøgende i en fremmed by, land eller kultur, er der os danskere, som skal være ydmyge. Hjemme mangler vi ikke noget basalt, vi er ikke i krig eller konflikt, – men vi skal lære at give tilbage. Dér er Jan og Mortens interesse for kulturen nødvendigt. De besøger ikke lande og kulturer, fordi de er der, men for at forstå den. De søger at støtte de lokales arbejde og se de bydele, som den typiske turist ikke besøger, – alt imens de bor på de “værste” hoteller.
Når Jan og Morten rejser i “Nul Stjerner”, er det af nysgerrighed, for at forstå kulturen og for at gøre det modsatte af hvad den typiske turist gør. På deres rejser undgår de bevist alt det den typisk turist ser. I stedet søger de at møde de lokale, som de er -med deres kulturelle baggrund. Hverken Jan eller Morten er bange for at udstille sig selv – for at give andre et minde for livet, – også selvom de ikke altid forstår kulturen.
Hele serien er tilgænglig på DRTV og kan se her.
Denne artikel er skrevet under den verdensomspændende Corona-Pandemi i 2020 (Covid-19). Danmark blev lukket ned d. 11. marts, og efterfølgende har der været gennemført mange nye midlertidige love og regler. Mere information om sygdommen kan findes her: https://politi.dk/corona
[…] inden nedlukningen begyndte dér. Kort efter sæsonens premiere skrev jeg en anmeldelse af serien, som du kan læse her. Sidste år kom 3. sæson, og nu en 4. sæson. I denne lille artikel vil derfor ikke anmelde […]