Julen nærmer sig, og i den forbindelse kom jeg til at tænke for betegnelsen for en ”Julefilm”. Hvad er egentlig den type af film for noget? Hvor kommer begrebet fra? Er det bare en nostalgis følelse vi alle kender fra da vi var børn? Hvad kendetegner egentligt en Julefilm? Hvilke film kan vi definerer som Julefilm i så fald? Er temaerne overhovedet vigtige?
Er titler som Nøddebo Præstegård (1974), Polar Ekspressen (2004), It’s a Wonderful Life (1946), Oskar og Josefine (2005), A Christmas Carol (1938, 2009), Nightmare Before Christmas (1993), Bad Santa (2003), Alene Hjemme (1990) og Gremlins (1984) en julefilm? Hvad med Julespecials fra tv-serier eller Disney’s Juleshow. Er julekalenderen kvalificeret som en julefilm? Nøddebo præstegård er de danske Morten Korch klassiskere, som i år også er blevet omsat til teater. Når folk snakker om danske julefilm, er det ofte netop Nøddebo Præstegård der dukker op.
De nye julefilm
Dette selvom, Deluca film/TV2 har produceret nyere julefilm baseret på julekalendre de seneste mange år. Dette inkludere Oskar og Josefine og den nyligt produceret ”Emma og Julemanden: Jagten på Elverdronningens Hjerte.” (2015, Deluca Film)
Julefilmen og julespecials er stadig noget der bliver dyrket intensivt ovre på den anden af Atlanterhavet i mange år. De fleste amerikanere vil typisk nævne den Frank Capra’s “It’s A Wonderful Life” som den film de bare skal se i December.
Arven fra Amerika
Noget tyder altså på, at det er en de mange traditioner vi har lånt fra Amerika, og som filmselskaberne gerne vil os med på i Danmark. Der har aldrig manglet amerikanske julefilm, da der findes en utal at klassikere, der tilfældigvis foregår omkring juleaften. Mindre biografer eller filmvenues, viser ofte en særlig klassisk eller kult julefilm op til jul. I særligt Nordisk Film biograferne, er det ofte en ny film der kommer i biografen, som foregår omkring jul. I år er dette Emma og Julemanden, som er i biografen netop nu, med det foremål at lokke folk i biografen op til jul. Julespecials er dog noget der i Danmark der ikke er blevet til noget, med undtagelse af Disney’s Juleshow.
Julekalenderen
Istedet har vi i Danmark det vi kalder for en Julekalender. Mennesker i den fleste lande (udenfor Danmark, Sverige og Norge) aner ikke hvad vi snakker om. De nordiske lande har monopol på produktionen af julekalendre. Dette er på en eller måde blivet den særlige tv-udsendelse op til jul. Vi har alle sammen vores favoritter og kan alle huske da vi så dem som børn. Disse tv-serier har efterhånden kørt i mange år, og med meget vekslende temaer, plot, og virkemidler. Vi kan plottet på vores favorit udenad, og måske kender vi en, der elsker at se julekalender. Ligemeget om det er en genudsendelse eller ej. Vi har også vænnet os til, at DR og TV2 skiftes til at producere ny julekalender. I år er der TV2’s nye produktion ”Juleønsket” (2015, Cosmo film), og næste år kan vi glæde os til DR’s ”Den Anden Verden” (2016, DR Drama), hvad det så hentyder til.
Julefilmen som genre
Men hvad med filmens verden? Kan vi overhovedet definerer en julefilm. Lad os kigge på nogle eksempler og hvad der egentlig gør, at de kan kaldes julefilm.
Klassiskeren ”It’s a Wonderful Life” bruger julen som baggrund til at fortælle sin historie, om en mand, der skal være glad for, hvad han har. Modsat den, handler ”Eyes Wide Shut” (1999, Kubrick), om et par, hvis forhold går i stykker under højtiden. Begge film bruger sne, som også hjælpe med julestemningen. Ligesom Polarekspressen, der handler om rejsen til julemanden og hans værksted. Samtidig er der også førnævnte ”Nøddebo Præstegård”, som primært handler om tiden op til jul, også så selvfølgelig juleaften. Ligesom det klassiske juleeventyr af Charles Dickens ”A Christmas Carol” der er blevet omsat til film i utallige versioner. Disse film har efterhånden blevet kendte julefilm i hele verden (med undtagelse af Nøddebo Præstegård, som udelukkende ses i Danmark). De omhandler nogle klassiske historier, som vi alle mener at kende, på den ene eller anden måde.
Det, de fleste julefilm har tilfældes er sneen. Plotter foregår nogle gange også et tidepunkt ”ved juletid”, som foreksempel ”Eyes Wide Shut.” Andre bruger højtiden som setting, blandt andet ”The Nightmare Before Christmas” (1993) eller ”A Christmas Carol.” Og nogle helt andre film, bruger kun nogle elementer eller ligger sig af andre årsager opad nogle hent andre genrer. En del horror film foregår ved jul, blandt andet ”Black Christmas” (1974) eller ”Bad Santa.”
Hvilket film ser du op til jul?
Gilbert
Magical Movies
Skriv et svar